1 kg (egy nagyobb vagy két kisebb) pulyka alsócomb, 2 nagyobb sárgarépa, 1 vastagabb petrezselyemgyökér, 1 kisebb darab zeller, 50 dkg savanyú káposzta vagy édeskáposzta (vagy mindkettő vegyesen), 2 nagy burgonya, 2 szelet füstölt szalonna, só, bors, egy evőkanál paradicsompüré, 1 babérlevél, 1 kisebb vöröshagyma.
Elkészítés:
A pulykacombról eltávolítjuk a bőrét, majd másfél liter vízben odatesszük főni. Ha felfőtt, leszűrjük a habját, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, az egész hagymát, némi sót és a babérlevelet. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levesből a babérlevéllel és a hagymával együtt. Az apróra vágott (vagy gyalult) káposztát (vagy káposztaféléket) és a kockákra vágott burgonyát beleöntjük a levesbe. Ízesítjük borssal, a paradicsompürével, esetleg még sóval. Ha káposzta és a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a leveshez a kockákra vágott pulykahúst, a kisütött szalonna pörceit és a zsírját. További egy-két percig forraljuk még őket együtt a kondérban.
Kategória: olcsó.