1 evőkanál étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 2 db húsleveskocka, 25 dkg rizs, kevéske só, fehérbors, 20 dkg reszelt trappista, kevéske sáfrány, 1 zacskó (10 dkg) mazsola.
Elkészítés:
A felforróstott olajon megpirítjuk a hagymát és a megmosott rizst. Felöntjük a borral, s alacsony tűzön, gyors kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja a szőlőnedűt. Öntsük fel kb. 8 dl vízzel a rizst, s amikor forrni kezd a víz, morzsoljuk bele a kockákat, s a tetejét szórjuk meg kevéske sáfránnyal. Öntsük bele az átöblített, de nem áztatott mazsolát. Kicsit sziszifuszi munka lesz, de a gabonaszemeket a víz felszívódásáig kell főzni, s folytonosan kavargatni. Ha már szilárd halmazállapotú étellel van dolgunk, vegyük le a tűzhelyről, ízesítsük meg fehérborssal, kevéske sóval, végül keverjük el a reszelt sajttal.
(Érdekesség, hogy a törökök muzulmán hitük ellenére főzéshez, sütéshez használnak szeszes italokat.)
Kategória: hiperolcsó.
Sajtos mazsolás piláf
Sajtos mazsolás piláf