2 nagy fejessaláta, 3 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 csapott evőkanálnyi liszt, egy evőkanál ecet, 2 szelet füstölt szalonna, finomra metélt zöld kapor (kb. két evőkanálnyi), só, bors, 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g).
Elkészítés:
A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk, majd megszárítjuk. A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd a pörcöket kiszedjük. A salátát fél liter víz hozzáadásával a zsíron megpároljuk, rádobjuk a pépesített fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Amikor puhák a levelek, kb. másfél liter vizet öntünk rá, majd a tojások, a liszt és a tejföl keverékével besűrítjük. Végül ízesítsük ecettel, s szórjuk rá a frissen metélt kaprot meg a szalonnapörcöket.
Kategória: (évszaktól függően) hiperolcsó.
Egyéb elnevezések: fejessaláta-leves
Egyéb elnevezések: fejessaláta-leves