2009. április 10., péntek

Lekváros derelye

Hozzávalók:
1 nagyobb krumpli, 25 dkg liszt, 1 tojás, egy üveg szilvalekvár, 1 evőkanál sütőmargarin, 10 dkg zsemlemorzsa, cukor, só.

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, alaposan összetörjük és kihűtjük. Összegyúrjuk a liszttel, a tojással, egy evőkanál cukorral, csipetnyi sóval, és kevéske vízzel. Kb. egy órát pihentetjük, majd 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. A tésza egyik felére nagyjából egyenlő távolságokban egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A halmocskák közét az ujjunkkal összenyomjuk. Derelyevágóval (esetleg vizes, éles késsel) kockákra vágjuk a tésztát az összenyomott sávoknál. Minden darabkába jusson egy-egy lekvárcsomó. 

A derelyéket enyhén sós vízben kifőzzük. Akkor készülnek el, ha úsznak a lobogó víz tetején. Eközben a prézlit megpirítjuk a margarinon (vagy vajon, étolajon). Amikor már piros, beleszórunk kb. 5 dkg cukrot. A leszűrt derelyéket ebbe öntjük bele és összekavarjuk.

Összköltség: 450-550 Ft.