2 füstölt sertésköröm, 2 sima (nem füstölt) sertésköröm, 30 dkg száraz fehérbab (fél zacskónyi), két evőkanál sertészsír, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 cikk fokhagyma, 1 kisebb karalábé, őrölt pirospaprika, köménymag, 1 nagy fej vöröshagyma, őrölt bors. A csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, kevés só.
Elkészítés:
A babot és a füstölt körmöket külön-külön tálakban beáztatjuk. Másnap átmossuk mindkettőt. Mind a négy körmöt megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Külön edényekben puhára főzzük a babot és a vegyes körmöt.
A megtisztított hagymát apró kockákra metéljük, majd a zsiradékon megpároljuk, s hozzáadjuk a pirospaprikát. Belehelyezzük a felkockázott leveszöldségeket, s kevés só, bors, víz társaságában puhára pároljuk. Ha már puha, hozzáöntjük a leszűrt babot és a húsféléket, s kb. 1,2 liternyit a köröm főzővizéből. Belereszeljük a fokhagymát, ízesítjük köménymaggal, majd beleszaggatjuk a csipetkét. Forraljuk addig kevergetés mellet, amíg a csipetke meg nem fő.
Kategória: olcsó