Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej (kb. 80 dkg) kelkáposzta, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanálnyi köménymag, só, 2 szem (kb. 20 dkg) burgonya, 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, fél teáskanálnyi őrölt pirospaprika (opcionális).
Elkészítés:
- A kelkáposztát mosd meg, szedd le a leveleit (a torzsára nincs szükség) és vágd azokat egy-másfél centis csíkokra.
- A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, majd vágd apró kockákra mindkettőt.
- A burgonyát tisztítsd meg és vágd apró kockákra.
- Egy nagyobb edényben tégy oda főni 0,5 dl vizet. Tedd bele a felkockázott krumplit és a kelkáposztacsíkokat, valamint teatojásba zárva a fokhagymát és a köménymagot is. Főzd puhára (kb. 20 percig tart).
- Amíg főnek a zöldségek, készíts az olajon (vagy zsíron) a hagyma és a liszt hozzáadásával világos rántást. Ízlés szerint szórd meg pirospaprikával. Ha elkészült a rántás, öntsd fel kevés vízzel.
- Öntsd a zöldségekhez a simára kevert rántást és még kb. 1 liter vizet. Főzd fel lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett.
- Ha az étel besűrűsödött, távolítsd el a főzelékből a teatojást.
- Feltétként jól illik mellé a pörkölt, a fokhagymás sült hús, a fasírt, olcsóbb megoldásként szóba jöhet a bundás kenyér, a tükörtojás, a sült (lecsó)kolbász, a sült krinolin vagy a sült virsli is.
- Jó étvágyat!
Nyáron a friss tökből készült főzelék behűtve isteni.