Elkészítési idő: 20 perc + kb. 80 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **
Hozzávalók:
- 50 dkg vegyes aszalt gyümölcs (aszalt sárgabarack, mazsola, aszalt szilva, datolya, füge, stb., fontos, hogy a nagyobb gyümölcsdarabok mazsolaméretűvé legyenek aprítva)
- egy maroknyi dióféleség (mandula, dió, pekándió, pisztácia, mogyoró) durvára vágva
- 1,5 dl + 0,5 dl (sütő)rum
- 38 dkg búzafinomliszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 15 dkg kristálycukor
- 0,5 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 teáskanál szárított gyömbérpor
- 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 0,5 dl langyos víz
- 2 db tojás
- pici csipet só
- 20 dkg sütőmargarin vagy vaj folyékonnyá olvasztva
- egy kisebb, mély tepsi sütőpapírral kibélelve
- a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
- Felhasználás előtt egy órával az aszalt gyümölcsdarabokat áztasd be 1,5 dl rumba.
- Melegítsd elő a sütőt 150 Celsius fokosra.
- Keverd össze a sütőport, a lisztet, a cukrot, a sót és a fűszereket egy keverőtálban. Fúrj egy lyukat a keverék közepébe. Üsd bele a két tojást, add hozzá a folyékony, de nem forró zsiradékot és a vizet. Keverd össze alaposan, majd forgasd át a masszában a dióféleségeket és az aszalt gyümölcsöt.
- Öntsd a masszát a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe.
- Süsd a süteményt kb. 80 percen át. A 80. percben teszteld egy fogpiszkálóval, hogy nyers-e még a tészta közepe.
- A forró süti tetejére csöpögtesd rá a fél decinyi rumot egyenletesen.
- Ha kihűlt, porcukrozd meg vastagon a süteményt. Jó étvágyat!
Összár: az aszalt gyümölcsök fajtájától és a rum minőségétől függően 1600 - 2000 Ft (2011).
Egyéb elnevezések: karácsonyi rumos gyümölcsös süti