2011. november 27., vasárnap

Egyszerű karácsonyi rumos gyümölcsszelet

Jellemzők: kevert tészta alapú, egyszerűen elkészíthető sütemény azoknak, akik nem szeretnének az ünnepek alatt sokat pepecselni a konyhában és/vagy kezdők a házi finomságok sütésében. A rumot konyakkal is lehet helyettesíteni!
Elkészítési idő: 20 perc + kb. 80 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **


Hozzávalók:
  • 50 dkg vegyes aszalt gyümölcs (aszalt sárgabarack, mazsola, aszalt szilva, datolya, füge, stb., fontos, hogy a nagyobb gyümölcsdarabok mazsolaméretűvé legyenek aprítva)
  • egy maroknyi dióféleség (mandula, dió, pekándió, pisztácia, mogyoró) durvára vágva
  • 1,5 dl + 0,5 dl (sütő)rum
  • 38 dkg búzafinomliszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál szárított gyömbérpor
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2 db tojás
  • pici csipet só
  • 20 dkg sütőmargarin vagy vaj folyékonnyá olvasztva
  • egy kisebb, mély tepsi sütőpapírral kibélelve
  • a szóráshoz porcukor

Elkészítés:
  1. Felhasználás előtt egy órával az aszalt gyümölcsdarabokat áztasd be 1,5 dl rumba.
  2. Melegítsd elő a sütőt 150 Celsius fokosra.
  3. Keverd össze a sütőport, a lisztet, a cukrot, a sót és a fűszereket egy keverőtálban. Fúrj egy lyukat a keverék közepébe. Üsd bele a két tojást, add hozzá a folyékony, de nem forró zsiradékot és a vizet. Keverd össze alaposan, majd forgasd át a masszában a dióféleségeket és az aszalt gyümölcsöt.
  4. Öntsd a masszát a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe.
  5. Süsd a süteményt kb. 80 percen át. A 80. percben teszteld egy fogpiszkálóval, hogy nyers-e még a tészta közepe.
  6. A forró süti tetejére csöpögtesd rá a fél decinyi rumot egyenletesen.
  7. Ha kihűlt, porcukrozd meg vastagon a süteményt. Jó étvágyat! 
Összár: az aszalt gyümölcsök fajtájától és a rum minőségétől függően 1600 - 2000 Ft (2011).
Egyéb elnevezések: karácsonyi rumos gyümölcsös süti