Hozzávalók: 60-70 dkg burgonya, 2 db húsleveskocka (vegásoknak zöldségleveskocka, vagy ugyanennyi csontleves), 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, bors, fél pohár tejföl (kb. 80 g), 10 dkg reszelt trappista sajt, petrezselyem, metélőhagyma.
Elkészítés: a felkockázott krumplit tedd oda főni sós vízben, ha megpuhult, öntsd le a levét és törd össze alaposan (ne maradjon darabos!). Öntsd fel egy liter vízzel, és ha forrni kezd, tedd bele a két leveskockát. Tejfölös, lisztes habarással sűrítsd be, borsozd, és ha kell még, sózd meg. Forrón tálald, az étel tetejét díszítsd reszelt sajttal, apróra metélt petrezselyem zöldjével és zöldhagymával.
Tipp: kevés szerecsendióval ízesítve gazdagabb lesz az íze.
Egyéb elnevezések: sajtos burgonyapüré-leves, sajtos krumplileves, sajtos burgonyaleves.